23 Haziran 2010 Çarşamba

HİDROELEKTRİK POTANSİYEL








HİDROELEKTRİK POTANSİYEL
Hidroelektrik santralleri iki tiptir.
1. Biriktirmeli Hidroelektrik Santraller (Baraj) Akarsu vadi önlerini beton, toprak ve kaya dolgulardan yapılan yüksek bir yapı ile keserek arkasında göl oluşturan tesislerdir. Bir hidroelektrik santral nasıl elektrik üretir? Kanal veya borular içine alınan su, türbinlere doğru akar, elektrik üretimi için bir çeşit pervane olan türbinlerin dönmesini sağlar. Türbinler jeneratörlere (alternatör) bağlıdır ve mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Üretilen elektrik, enerji hatları ile de dağıtılır.














2. Biriktirmesiz Hidroelektrik Santraller (Nehir Santralı) Akarsularda seviyeyi kabartmak için yaklaşık 10 metreden az yüksekliğe sahip, bağlama denilen bir set çekilir ve su, tünele yönlendirilir Yönlendirilen su ile türbin döndürülür ve elektrik üretilir. (Tünel girişinde kum ve çakıl gibi katı maddeler basınçlı borular ve türbin çarklarını aşındırmaması için çökeltilir).















Hidroelektrik Santrallerin Yer Seçiminde Önemli Olan Özellikler
Akarsuyun akımı yüksek ve devamlı olmalı,
Akarsu yatak eğimi fazla olmalıdır.
Akarsuyun boyuna profilinde suyun düşürülebileceği eğim kırıklığının olması gerekir.
Hidroelektrik santral baraj şeklinde inşaa edilecek ise akarsuyun en dar yeri seçilmelidir. Çünkü buralar hem daha dayanıklı, hem de set yapılacağı için daha ekonomiktir.
Suyun birikebileceği bir çanağın olması gerekir. Çanak belirlenirken su bölümü hattındaki yükselti değerlerine dikkat edilmelidir. Aksi halde barajda birikecek su başka alanlara yönelir.
Baraj yapılacak alanda milli parklar, tarihi kalıntılar, peribacaları gibi turistik değerler olmamalıdır.
Verimli tarım alanları mümkün olduğunca su altında bırakılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder