Irene Kasırgası, tropik fırtına düzeyine düşmesine rağmen devam eden şiddetli yağmur ve rüzgarlar New York’u sular altında bıraktı.

Ulusal Kasırga Merkezi, İrene kasırgasının saatte 120 kilometre hızla estiğini bildirirken Manhattan adasının Battery Park gibi deniz seviyesindeki bölgelerinde suların iki buçuk metre yükselebileceği uyarısında bulundu. Halen Manhattan adasının iki yanındaki East ve Hudson nehirlerinin taştığı, birçok caddeyi sular altında bıraktığı bildiriliyor.

New York’u New Jersey ‘e bağlayan Holland tüneli su baskını nedeniyle trafiğe kapatıldı.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kentin tarihinde ilk kez deniz seviyesindeki tüm semtlerin zorunlu tahliyesine karar verdi. Hastane ve huzur evleri boşaltıldı, New York Borsasının bulunduğu Wall Street trafiğe boşaltıldı. New York metrosu da tarihte ilk kez durdu, Kennedy, La Guardia ve Newark havaalanları trafiğe kapandı. Kıyı bölgelerindeki uçuşların çoğu iptal edildi, tren seferleri askıya alındı.

Karayip ülkelerinde ağır hasara yol açan İrene kasırgası önce Cumartesi sabahı Kuzey Carolina eyaletini etkisi altına aldı, daha sonra saatte 140 kilometre hızla esen rüzgarlar ve şiddetli Virginia eyaletinden başkent Washington’a ilerledi.

Amerika’nın Doğu kesimlerinde kasırga nedeniyle yakllaşık 2 milyon ve işyerini elektriksiz kaldığı bildiriliyor.

Güneyden itibaren kasırganın yolu üzerindeki Kuzey Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey ve New York eyaletlerinde acil durum ilan edildi.

İrene kasırgasının çok tehlikeli olduğunu söyleyen Başkan Barack Obama, federal kurumları alarm durumuna geçirdi. Kasırga nedeniyle bazı yerlerde zorunlu olmak üzere kıyı kentleri tahliye edildi, yüz binlerce turist evlerine geri döndü. Amerika’nın Atlas Okyanusu filosunu bulunduğu Norfolk’da, savaş gemileri, kasırgaya limanda yakalanmamak için denize açıldı.

Amerika Kasırga Merkezi, İrene’in metrekareye 25 ile 50 santim arasında yağış getireceğini tahmin ediyor.

Bahama adaları, Porto Rico ve Dominik Cumhuriyetinde ağır hasara yol açan Irene, son üç yıldır Amerika’yı tehdit eden ilk ciddi kasırga oluyor