6 Mart 2011 Pazar

NANAVUT

Kanadalıların sadece %13'ünün varlığından haberdar olduğu gerçeğine karşılık 1 Nisan 1999 tarihinde Kanada Nanavut Özerk Bölgesine sahip oldu. Eskimo dilinde  bizim toprak anlamına gelen Nanavut Kuzey Amerikada ilk özerk yerli bölgedir. 



  • Yüzölçüm: 1,900,000 km²
  • Nüfus: 24,730 (1996)
  • Başkent: Iqaluit (Nüfus: 4500 (1997))
  • Nüfus yoğunluğu: 0.01/km²
  • Dil: Nunavut'ta resmi dil Inuktitut'tur. İngilizce de eyalet genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
%60'i 25 yasin altında olmak üzere yaklaşık 25,000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Kışların yaklaşık 9 ay sürdüğü bölgede yılın hemen hemen tamamında yerler karla kaplıdır. Madencilik, karides ve deniztarağı balıkçılığı, avcılık, sanat ve el isi üretimi temel endustri kollarıdır.
Kanada Kutup haritasını incelediğinizde, yüzyıllardır maceraperestleri kendine çeken bir bölge göreceksiniz. Burası, kutup bölgelerine has, kışın görülen türlü renklerdeki ışıkları ve gece yarısı güneşleri; köpeklerin çektiği kızakları ve kutup ayıları; vahşi ırmakları ve buzlu denizleriyle meşhur bir bölgedir.
1999 yılından beri bölgenin yeni adı Nunavut olmuştur. Kanada kutup bölgesi ikiye ayrıldıðında doğu parçası Inuitlerin vatanı Nunavit oldu.
Burası tabiatın vahşilişini sergileyen son örneklerden biridir. Yaban kuş sürüleri, her yana hakim doğal hayat ve kutup tundraların unutulmaz manzaraları bölgenin cazibe noktalarındandır.
Nunavut, maceraperest gezginler için modern dünyanın birçok ülkesinin rekabet edemeyeceği türde maceralar sunar.
Bölge, Kasımın 6'sından şubatın 5'ine kadar üç ay boyunca yirmi dört saat karanlıkta kalır. Ancak Rankin Koyunda kışın ortasında bile en azından üç saat gün ışığı yaşanır. Ve tabi ki Nunavut'da bu karanlık günlere katlanmak karşılıksız kalmaz; muhteşem Kuzey Işıklarının (ya da Aurora Borealis) göğü aydınlatması muhteşemdir. Bazı insanlar sırf bu benzersiz manzarayı seyretmek için kışın bölgeye gelirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder