6 Mart 2011 Pazar

NANOOK NEHRİ


Nanook Nehri Shaler Mountains'ın güneyinden doğar ve kuzeydoğuya, Hadley Koyuna doğru akar. Nanookzor bir nehir değildir, ancak yaz mevsiminin sonlarına kadar buzlarla kaplı kalan büyük göller boyunca uzanır ve bu da uzun ve meşakkatli bir yolculuk demektir.
Kuujjua Nehri Shaler Mountains'dan Minto Inlet'e kadar yaklaşık 350 kilometre boyunca uzanır. Kano için üç hafta gereklidir ve nehir, su seviyesi ve buz tutma gibi sebeplerden dolayı ancak Temmuz ayında gidiş gelişe elverişli olur. Zor bir nehirdir ve haritalar da genelde yetersizdir. Yalnızca kutup tecrübesi olan kanocularca denenmelidir.
Arctic Coast Rivers (Kutup Sahili Irmakları) İç bölgelerden kuzeye, kutup sahiline doğru akan birçok ırmak kano, raftinge son derece müsaittir. Ancak bu ırmakların ciddiye alınması gereken bir özelliği sularının soğukluğudur.
Coppermine Nehri en meşhur kano/rafting ırmağıdır. Lac de Gras'dan yola çıkan nehir ağaç sıralarını izleyerek kuzeybatıya doğru, adını 1819 Franklin seferinden alan tarihi göller boyunca akar. Uzunluğu 670 kilometre (419 mil)dir ve yaklağık 25 gün sürer. Kano için en uygun zaman Temmuzla başlar.
1821'de Franklin seferinde kıraç topraklarda yol almaya çalışılan insanlar, iç taraflara Hood Nehri yoluyla ulaşmıştır. Hood, suyu bol olan bir tundra nehridir.
Burnside/Mara Irmak sistemi Aþağı Burnside'da dört kilometrelik (iki mil) derin koyak ve çağlayanlar vardır. Bu ırmaklar Bathurst ren geyiği sürülerinin yoluna paralel uzanır, zaman zaman da bu yolu keser.
Back Irmağı Aylmer Gölünden, Garry Gölü ve Franklin Gölü boyunca kuzeydoğuya doğru akar ve Chantrey Inlet'te Kuzey Buz Denizi'ne ulaşır. 1077 kilometrelik (673 mil), oldukça uzun ve ulaşımı pahalı bir nehirdir. Ancak uzman ve doğal kamplarda eşitilmiş olanlara bu nehri denemeleri tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder