11 Temmuz 2012 Çarşamba

Dünyanın en yeşil 10 ülkesi

Çevresel Performans Endeksi (EPI) çevre politikaları ile ilgili ulusal hükümetlerin performansını ölçen bir yöntemdir. Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi serbest EPI 25 göstergeye göre 163 ülke sıralamasında Dünya Ekonomik Forumu sırasında her yıl.Final notu ülkenin çevresel hedeflerini gerçekleştirmek için ne kadar yakın olduğunu gösterir. İşte dünyanın en yeşil ülke sıralamasında ilk 10 ülke


1. Iceland, 93.5




İzlanda doğası dünyanın en güzel ülkelerinden birisi olarak kabul edilir. En çok kullanılan enerji kaynağını hidrojen ve jeotermal enerji oluşturmaktadır. Elektrik enerjisi üretiminde kömürün payı sadece %18 ile sınırlıdır. Sanırım doğanın muhteşemliği bunu bize en güzel şekilde gösteriyor.


2. Switzerland, 89.1



İsviçre EPI listesini geçen yıl lider olarak tamamladı, ama şimdi  İzlanda'nın  inanılmaz performansı  nedeniyle ikinci sıraya düştü. Ancak, İsviçre hala daha yeşil bir toplum oluşturmak için büyük çaba sarfediyor..Hükümet ülkedeki ekolojik çalışmalara inanılmaz ölçüde destekler veriyor ve halk bu ekolojik değerlendirmeleri çok beğendi.. Örneğin, şehirler, küçük şehirlerde araba kullanmak yasak. İsviçre uzun yıllar bu listenin üst sıralarında  kalır.



3. Costa Rica, 86.4


Kosta Rika hükümeti şiddetle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için İzlanda örneğini izlemekte kararlılar.. Bunlar 2021 yılına kadar karbon salınımını nötr hale getirmek için bir hedef belirlediler.Ana hedeflerinden birisi son beş yılda beş milyon ağaç dikmek ver orman alanlarını genişletmek.

4. Sweden, 86.0


İsveç, Stockholm dünyada çevre dostu ürünleri en yoğun kullanan ülkelerden birisi. Hedefleri 2020 yılında fosil yakıt kullanımı tamamen kaldırmak.

5. Norway, 81.1


Kuzey kutbuna yakın olan ülkelerden birisi olan Norveç küresel ısınmanında sonuçlarından en fazla etkilenecek olan ülkelerden birisi. Petrol ihracatında önemli bir ülke olmasına rağmen 2030 yılında karbon salınımını nötr hale getirmeyi hedefleyen bir ülke. Ekolojik yakıtlara oranla motorini daha pahalı hale getirmek ve ekolojik yakıt kullanımını teşvik etmek.

6. Mauritius, 80.6


Belki bir Afrikalı Başbakanın ülkesini çevre dostu yapmaya karar almasına şaşırdım, ama evet, bu doğru. Küçük adanın çok sınırlı kaynaklara sahip olması bunda etkili ve birçok ürünü tekrar dönüşüm yoluyla elde ediyorlar. Adayı çevreleyen su kütlesi bunda etkili bir faktör.

7. France, 78.2


EPI listesinde Fransanın ilk sıralarda yer almasındaki temel faktörlerden birisi çevre dostu enerji kaynaklarını teşvik etmesidir. Organik tarımın arttırılması, yenilenebilir enerji oranını arttırmak, eko yakıt, güneş panelleri kullanmak isteyenlerin vergilerinin azaltılması. Ancak, çevre hedefleri gerçekleştirme yolunda en ilginç ölçü kullanımı, ister inanın ister inanmayın, binaların inşası için saman balyaları kullanımı.

8. Austria, 78.1


Avusturya zaten dünyanın en yeşil ülkelerinden birisi.  Onlar iki ülke arasında sınır ötesi çevre dostu bir bahçe oluşturmak için Çek Cumhuriyeti hükümeti ile bir anlaşma yaptı.Bahçeler otlar, meyve ağaçları ve çiçekler içerir; bunu korumak için herhangi bir zirai ilaç kullanılmaması, şaşırtıcı görünüyor.

9. Cuba, 78.1


Guama alanında hidroelektrik enerjisinin kullanılması ve yaygılaştırılması ve bunun başka projelerle ülke geneline yayılması hükümetin en önemli hedflerinden birisidir.

10. Colombia, 76.8

.

Endemik türlerin sayısını korumak en önemli hedefleri arasında yer alıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder