2 Temmuz 2012 Pazartesi

İnce buz üzerinde ..


Kuzey Kutup Bölgesi öyle hızlı ısınıyor ki, 2050'ye gelindiğinde yaz döneminin büyük bölümünü buzsuz geçirmeye başlayabilir. Peki ama kutup ayıları donmuş av platformu olmadan yaşamını sürdürebilecek mi?
Ağustos 1881'de doğabilimci John Muir, Kuzey Kutup Bölgesi'nde kaybolmuş üç gemiyi bulmak için Thomas Corwin adlı gemiyle Alaska'dan yola çıktı. Barrow Burnu açıklarında üç kutup ayısı fark eden Muir daha sonra onlar için, "Harika yaratıklar. Yağlı ve güçlü görünümleriyle, donmuş vahşi tabiatın ortasında dayanıklılıklarıyla neşe saçıyorlar" diyecekti.
Eğer Muir yakın dönemlerin herhangi bir ağustos ayında Barrow Burnu açıklarında yolculuk yapıyor olsaydı, donmuş vahşi doğanın ortasında yaşayanları değil, açık sularda yüzen ve çok değerli yağ rezervlerini yakan kutup ayılarını görürdü. Neden mi? Çünkü ayıların deniz buzundan oluşan habitatları yok oluyor. Üstelik büyük bir hızla.
Kutup ayıları hava, buz ve suyun buluştuğu Kuzey Kutup Bölgesi'nde yaşamlarını sürdürüyor. Zorlu çevre koşullarına son derece iyi uyum sağlayan bu hayvanların çoğu, yaşamını deniz buzu üzerinde, yıl boyunca avlanarak geçiriyor ve anakaraya sadece yavrulamak amacıyla çıkıyor. Genellikle halkalı ve sakallı foklarla besleniyorlar, ancak bazen mors ve hatta beyaz balina da avlıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder