24 Kasım 2010 Çarşamba

ÇİNDE TEK ÇOCUK POLİTİKASI

Çin'de tek çocuk politikası kominist Çin'in nüfus artışını sınırlamak için 1979 yılında Çin Lideri Deng Xiaoping tarafından başlatılmıştır.

.
Wu, 1973`te uygulamaya konulan tek çocuk uygulamasıyla bugüne kadar 300 ile 400 milyon arasında yeni doğumların engellendiğini ifade ederek, "O dönemde Çin`in başka seçeneği yoktu`` diye konuştu.
Sözcü Wu, söz konusu politikayı değiştirmeye yönelik ne gibi alternatif seçeneklerin düşünüldüğü konusunda bilgi vermedi. Wu`nun açıklamaları Pekin`in ülkede çok sıkı şekilde uygulanan tek çocuk politikasında gevşemeye gideceği söylentilerinin ardından geldi.
Birçok uzman, ülkedeki düşük doğum oranının gelecekte sosyal sorunlara neden olacağı uyarısında bulunurken, ailedeki çalışan genlerden çok azının yaşlılara baktığı belirtiliyor.
Kısa süre önce de Ulusal Nüfus ve Aile planlaması Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhao Baige, gazetecilere bu değişikliğe gitmek istediklerini söylemişti.
Zhao, "Bu değişikliğin ne zaman ve nasıl olacağı cevabını veremem ama bu konu millet vekilleri arasında büyük bir mesele haline geldi`` dedi.

Çinde uygulanan tek çocuk politikası sonucunda her 100 kadına karşılık 114 erkek çocuğun dünyaya gelmesi ileride çeşitli sosyal sorunların ortaya çıkabileceğini göstermektedir.

1.3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin`de hükümet, nüfusu 2010 yılında 1.36 milyar, 2020`de de 1.45 milyarın altında tutmayı hedefliyor. Bilindiği gibi Çin`de uygulanan bu politikaya bağlı olarak birçok aile doğum öncesi kontrolle kız çocuklarını aldırıyor ve bu da erkek çocukların çoğalmasına yol açıyor.
En son yapılan araştırmada erkek nüfusun bayanlardan 37 milyon daha fazla olduğu ve bunun ileride ciddi sosyal problemlere yol açabileceği belirtilmişti. Öte yandan tek çocuklu ailelerin çoğalması nedeniyle bazı kişiler için hala,
dayı, amca, enişte gibi kavramların ortadan kalktığı ve toplumun belirli bir kesiminde akraba sıkıntısı sorunu yaşanabileceği belirtiliyor.
Kimileri bu uygulamanın ülkenin kalkınması için taviz verilmemesi gerek bir yol olduğunu düşünürken, kimileri de bu uygulamanın ülkedeki sosyal sorunları arttıracağını ve tek çocuklu aileleri çok çocuk sahibi olmak için kanunsuz yollara başvurabileceğini savunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder