25 Kasım 2010 Perşembe

KANARYA ADALARI


Kanarya Adaları, Fas'ın batısında İspanya'ya bağlı, Atlas Okyanusu'nda yer alan takımadalar.
Afrika kıtasının 100 km batısında yer alır. Nüfusu 1.438.686 (1986), yüzölçümü 7.273 km²'dir.
Kanarya Adaları yönetim bakımından iki İspanyol ili arasında paylaşılır:Santa Cruz de Tenerife ve Las Palmas Büyük Kanarya, Tenerife,Fuerteventura, Lanzarote, Palma, Gomera ve Hierro olmak üzere başlıca 7 ada ile birkaç küçük adacıktan oluşur.
Yüzey biçimleri oldukça dağlık, sarp yalıyarlarla (falez) çevrili bu volkanik adaların en yüksek noktası 3.718 m ile Tenerife Adası'nda TeideTepesi'dir. Kanarya Adaları'nın iklimi elverişli ve düzenlidir. Okyanusta yer alması sebebiyle sıcaklık farkları azdır.
Kanarya adalarında yazları kurak yarı tropikal (astropikal) iklim egemendir.Bitki örtüsü katlara ayrılır; kıyıda kurakçıl bitkiler(agave vesütleğenler)yüksek kesimlerde ise çorak bozkıra dönüşen makiler hakimdir.Önceleri önemli bir deniz iskelesi olan sonralarıysa hava ulaşım durağı olan adalara özellikle Kuzey-Batı Avrupa'dan çok sayıda turist gelir.Bu durumda turzim, ada halkının tarımdan turzimdeki hizmet sektörlerine kaymasına sebep olmuştur.
Volkanik kökenli yedi adadan oluşan Kanarya Adaları, yönetim bakımından iki merkez il arasında paylaşılır. Bu iller şunlardır:
•Santa Cruz de Tenerife Bölgesi , Batı bölgesi ◦4 ada: Tenerife, La Palma, La Gomera y El Hierro ◦Merkez: Santa Cruz de Tenerife , Tenerife Adası
•Las Palmas Bölgesi, Doğu Bölgesi ◦3 ada: Gran Canaria, Fuerteventura y Lanzarote ◦Merkez: Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canaria Adası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder