7 Ocak 2011 Cuma

SAN MARİNO


Konum
San Marino Cumhuriyeti (İtalyanca: Serenissima Repubblica di San Marino) Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisindeApenin Dağları'nın küçük bir tepesinde bulunan bir ülke. Hiçbir denize kıyısı olmayan ülke, Avrupa'nın beş mikro devletinden biridir.
Dünyanın en eski ülkerinden biri olan San Marino, Roma İmparatorluğu İmparatoru Diocletianus'un Hıristiyanlara işkence etmesi üzerine 3 Eylül 301 tarihinde Dalmaçyalı Hıristiyan bir taş ustası olan Marinus tarafından kurulmuştur. 61 km²'lik yüz ölçümüne sahip olan ülke dünyanın en geniş 225. ülkesidir ve dünya alanının %0.01'inden daha azını kaplar.
Yaklaşık 30.000 kişilik ülke nüfusunun 1.000 kadarı yabancıdır ve yabancıların büyük kısmını İtalyanlar oluşturur. Yaklaşık 5.000 kadar San Marinolu da yurtdışında, özellikle de İtalya'da yaşar. San Marino'da konuşulan dil İtalyancanın Emilia-Romagna lehçesidir. Halkın çoğuRoma Katolik Kilisesi'ne bağlıdır
San Marino, tamamı İtalya toprakları içerisindeki Emilia-Romagna ve Marche bölgeleri arasında yer alan bir ülkedir. Adriyatik Denizi kıyısından 20 kilometre batıda bulunan ülkenin tek komşusu dört yanını çevreleyen İtalya Cumhuriyeti'dir. Başkenti Monte Titano üzerindeki San Marino şehridir. Ülke,Avrupa'da Vatikan ve Monako'dan sonra en küçük ülkedir




Tuvalu: 233 km²’lik ülke bağımsızlığını 1978 yılında kazandı. 12 bin kişinin yaşadığı devlet, Polonezya Adaları’nda 58 kilometrelik bir zincir boyunca uzanan 9 mercan adasından oluşuyor.


Monako: 18 km²’lik yüzölçümü olan ülke, Fransa’nın Akdeniz sahillerinde Nice kentinin yakınlarındaki Fransız Rivierası boyunca uzanıyor. 32 bin kişinin yaşadığı Monako, özellikle Prenses Grace ve Monte Carlo kumarhaneleriyle ünlü.


Vatikan: Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’ın yüzölçümü sadece 5 km². Nüfusunu oluşturan 930 kişinin hiçbiri ülkenin yerleşik sakini değil. Roma Katoliklerinin ruhani merkezi olan bu küçük ülke, St. Peter’s Kilisesi etrafında yer alıyor. “Papalık” olarak da bilinen Vatikan, İtalya’nın başkenti Roma tarafından çevreleniyor.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder