8 Ocak 2011 Cumartesi

Seyşeller

Konum
Mevkii îtibâriyle Hint Okyanusunda ve Madagaskarın 1200 km kadar kuzeydoğusunda ve Zengibarın yaklaşık 1600 km doğusundadır. Yüzölçümü yaklaşık 493 km2dir. Bu yüzölçüme 92 ada ve adacık, mercan ve granit ada ve kayalıkları dâhildir. Bu adaların en büyüğü 142 km2lik Mahé Adasıdır. Diğer önemli adalar; Praslin, La Digue, Silhouette, Destroches ve Aldabradır. Adalar, granit ve genellikle volkanik türde olup, dağlık bir arâziye sâhiptir. En yüksek nokta Mahé Adasındaki Morne Seychellors Tepesi olup, yaklaşık 900 mdir.

İklim ve Doğal Kaynakları 

Takımadalar ekvatora çok yakın olmasına rağmen, iklim, güneydoğu alizeler sebebiyle ılımandır. Hazirandan kasım ayına kadar bu ılık iklim devam eder. Mahé Adasında sıcaklık aşağı yukarı 24 °C ilâ 29 °C arasında değişir. Başşehir Victoria ve çevresine düşen yıllık yağış miktarı yaklaşık 2300 mm kadardır. Bu rakam yüksek bölgelere gelince artar ve hemen hemen 3550 mmye kadar ulaşır. Ülkede genellikle kaplumbağa, guano ve kıyılarda da köpekbalığı yetişir.

Nüfus ve Sosyal Hayat 

Ülkenin nüfûsu yaklaşık 71.000dir. Nüfus yoğunluğu 157dir. Yıllık nüfus artışı % 2 dolayındadır. Nüfûsun % 60tan fazlası gençtir ve şehirlerde yaşayanlar aşağı yukarı % 37 civârındadır. Nüfûsun etnik yapısını Creoller meydana getirir. Creoller, Fransız asıllı olup, Louisianada ve İspanyol asıllı olup, Karaip Adalarında doğmuş ve buralarda yaşamış kimseler demektir. Bunlar esas îtibâriyle Fransız, İspanyol, Asyalı ve Afrikalı insanların birbirleriyle kaynaşması netîcesi meydana gelen melez insanlardır. Halkın çoğu katoliktir. Ayrıca bir miktar Müslüman, Protestan ve Hindu da mevcuttur. İngilizce ve Fransızca resmî dillerdir. Bunun yanı sıra Fransızcanın değişik bir şekli olan Créole dili de yaygındır. Başşehri Victoriadır. Okuma-yazma oranı % 60 civârındadır.



Tuvalu: 233 km²’lik ülke bağımsızlığını 1978 yılında kazandı. 12 bin kişinin yaşadığı devlet, Polonezya Adaları’nda 58 kilometrelik bir zincir boyunca uzanan 9 mercan adasından oluşuyor.
San Marino: 621 km²’lik ülke kuzey İtalya’da bulunan Titano Dağı’nda yer alıyor. 29 bin kişinin yaşadığı San Marino, 4. yüzyılda kurulduğunu ve Avrupa’nın en eski devleti olduğunu iddia ediyor.
Liechtenstein: 1605 km²’lik devlet, 34 bin kişilik nüfusuyla İsviçre ve Avusturya arasında bulunan Rhine Nehri kıyısında yer alıyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder