6 Ocak 2011 Perşembe

TUVALU


Konum
TuvaluBüyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. Avustralya ve Hawaii'nin arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati, Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu, 26 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Tuvalu, dünyada Vatikan, Monakove Nauru'dan sonra en küçük ülkedir. Vatikan'dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülkedir.
Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi, başkenti deniz seviyesinden sadece 5 metre yüksekte olan Tuvalu için hayatÎ bir tehdit oluşturmaktadır. Eğer küresel ısınma nedeniyele sıcaklık 1 derece daha artarsa, Tuvalu sulara gömülecektir. Tuvalu halkı şimdiden Avusturalya ve Yeni Zelanda'ya göç etmektedir.



Monako: 18 km²’lik yüzölçümü olan ülke, Fransa’nın Akdeniz sahillerinde Nice kentinin yakınlarındaki Fransız Rivierası boyunca uzanıyor. 32 bin kişinin yaşadığı Monako, özellikle Prenses Grace ve Monte Carlo kumarhaneleriyle ünlü.

Vatikan: Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’ın yüzölçümü sadece 5 km². Nüfusunu oluşturan 930 kişinin hiçbiri ülkenin yerleşik sakini değil. Roma Katoliklerinin ruhani merkezi olan bu küçük ülke, St. Peter’s Kilisesi etrafında yer alıyor. “Papalık” olarak da bilinen Vatikan, İtalya’nın başkenti Roma tarafından çevreleniyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder