16 Nisan 2011 Cumartesi

Britanya Kolumbiyası





British Columbia-map.png
Britanya Kolumbiyası ya da İngiliz Kolumbiyası, Kanada'nın en batıdaki eyâletidir. Kuzeybatısında ABD'nin eyâleti olan Alaska, kuzeyinde Yukon ve Kuzeybatı Toprakları, doğusunda Alberta ve güneyinde Amerikan eyâletleri Washington, İdaho ve Montana yer alır. 1871'de Kanada Konfederasyonu'na 6'ıncı eyâlet olarak katılan B.C., günümüzde 4.270.000'in üzerinde bir nüfusa sahiptir.
B.C.'nin başkenti, Vancouver Adası'nın (Vancouver Island) güney ucunda konumlanmış olan Victoria'dır. Eyâletin en kalabalık kenti olan Vancouver ise, adı verilen adada değil Aşağı Ana Kara (Lower Mainland) bölgesinde bulunmaktadır. Eyaletin diğer büyük kentleri Aşağı Ana Kara (Lower Mainland) bölgesinde olan Surrey, Burnaby, Coquitlam, Richmond, Delta ve New Westminster, Fraser Vadisi'nde (Fraser Valley) bulunan Abbotsford ve Langley, Vancouver Adası'nda bulunan Nanaimo, eyâletin iç kesiminde bulunan Kamloops ve Kelowna ve kuzeyde bulunan Prince George ve Prince Rupert'tır.
Kanada Kayalık Dağları ve Büyük Okyanus kıyısındaki fiyörd tipli sahiller, B.C.'nin önemli bir turizm merkezi olmasını sağlamaktadırlar. Eyâletin en büyük kenti olan Vancouver da, önemli bir turizm merkezidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder