16 Nisan 2011 Cumartesi

Nova Scotia







Kanada'nın güneydoğu kıyısında kurulmuş olan Nova Scotia (Fransızca: Nouvelle-Écosse), Maritimes bölgesindeki eyâletler içinde en büyük nüfusa sahip olanıdır. Başkent Halifax, Maritimes bölgesinin de kültürel ve ekonomik merkezi olma niteliğine sahiptir. 55,284 km² olan yüzölçümüyle Nova Scotia, Kanada'nın en küçük ikinci eyâletidir. 937,889 Nova Scotia'lının (ya da daha az resmi bir şekilde, Bluenoser'lar) yaşadığı eyâlet, aynı zamanda en düşük nüfusa sahip üçüncü Kanada eyâletidir. Latince olan ismi, Yeni İskoçya anlamına gelmektedir.
Nova Scotia ekonomisi, günümüzde de büyük oranda doğal kaynaklar üzerine kurulu olsa da, son dönemde ekonomide çeşitlilik göze çarpmaktadır. Geleneksel endüstriler olan balıkçılık, madencilik, ormancılık ve tarım önemlerini korumakla birlikte, günümüzde bunlara turizm,teknoloji, film prodüksiyonu, müzik ve diğer kültürel endüstriler katılmıştır.
Avrupalıların bölgeye varmasından önce, burda yaşayan Mi'kmaqlar, bölgeyi Gespogwitg olarak isimlendiriyorlardı. 1604'te, Fransız kolonistleriFlorida'nın kuzeyindeki ilk kalıcı yerleşim bölgesini Port Royal'de kurmuşlardır; ve bu yerleşim Acadia olarak bilinmektedir. 1713 ve 1760 yılları arasında bölgenin kontrolü Britanya İmpraratorluğu'nun eline geçmiştir ve 1749'da başkent Halifax'ı kurulmuştur. Nova Scotia, 1867 oluşturulanKanada Konfederasyonunun kurucu eyâletlerinden biridir. Bu eyaletin en önemli sembollerinden biri de Donald Marshall'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder