16 Nisan 2011 Cumartesi

Washington




Vaşington eyaletinin ABD içindeki yeri
Washington Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden birisidir. Eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Okyanus kıyısındaki eyaletlerinin en kuzeyde olanıdır. Eyalet, Seattle, Spokane gibi ABD'nin sayılı büyük şehirlerini barındırır. Eyaletin kuzey sınırları Kanada'ya komşudur. Eyaletin genelinde sanayi gelişmiştir. En önemli sanayi kolu ise ormancılıktır. Bölgedeki dağlık alanlarda iğne yapraklı ormanlar hakimdir. Ancak nehirlerdeki vadilere inildikçe bitki örtüsünde küçük değişiklikler görülür. Seattle şehrinin Büyük Okyanus'ta liman oluşturduğu bölge, dünyanın en güvenilir limanlarından biridir.

İklim ve bitki örtüsü

Washington'da yıllık hava sıcaklıkları doğudan batıya değişkenlik göstermektedir. Batıdaki dağlık alanlar ve kıyılarda Okyanus iklimi hakimken, eyaletin doğusunda ise Karasal İklim görülmektedir. Eyaletin hemen hemen tümü iğne yapraklı ormanlarla kaplıdır. Bölgedeki dağlık alanlarda hava yıl boyunca 10 derecenin altındadır. Ancak alt düzlüklerde hava ılımanlaşır ve yoğun yağış ve sis görülmeye başlar. Tarım yapmaya uygun alan miktarı, diğer komşu eyaletlere göre daha azdır.

Coğrafya


Eyaletten bir panorama


Columbia Nehri
Bölgede büyük dağ sıraları yer almaktadır. Tüm Amerika kıtasının batısını çevreleyen dağ sıraları bu eyalette yer yer yerini yüksek zirvelere bırakmaktadır. Bölgede ABD'nin en uzun nehirlerinden Columbia Nehri yer almaktadır. Bu nehir çoğu yerde akaçlanarak ve başka nehirlerden kaynak alarak Büyük Okyanus'a dökülmektedir. Nehir boyunca ekonomik faaliyetler ve nüfus belirgin bir rol oynar.

Nüfus ve ekonomi 


Microsoft kampüsü

Seattle'dan bir panorama
Eyalette nüfus büyük şehirlere toplanmıştır. Bölgede tarım ve hayvancılık, coğrafi yapı nedeniyle oldukça gerilerde olduğundan, bölgedeki köyler ya çok büyüktür ya da çok seyrektir. Seattle ve çevresinde kâğıt, kereste, mobilya, deniz ürünleri, gemi sanayi gibi farklı iş alanları mevcuttur. Bölgede Microsoft'un bir kampüsü yer almaktadır. Bölgedeki en büyük 3 şehir Seattle, Spokane ve Tacoma'dır. En çok nüfusu olan şehirleri aşığaki gibidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder