16 Nisan 2011 Cumartesi

Vermont




Vermont eyaletinin ABD içindeki yeri
Vermont, ABD'nin eyâletlerinden birisidir. Ülkenin kuzeydoğu kesiminde, New England bölgesinde yer alır. Güneyde Massachusetts, doğuda New Hampshire, batıda New York ve kuzeyde de Quebec'le çevrilidir.

Coğrafya & İklim 

Apalaş dağ sisteminin bir parçası olan Green Dağları, eyâletin neredeyse tamamını kaplar. Eyâletin en yüksek noktası olan Mansfield Dağının denizden yüksekliği 1.339 m'dir. Eyâletin yalnızca % 15'i verimli, düz araziden oluşur. Irmakların çoğu Champlain Gölüne dökülür; bütünüyle eyâlet içinde yer alan yaklaşık 400 göl vardır.
İklim genelde soğuktur, daha sıcak olan güneyiyle, kuzey bölgeleri arasında bariz sıcaklık farklılıkları vardır. Kış aylarında sıcaklık -37 °C ya da altına düşebilir (en düşük sıcaklık -46 °C (1933) olarak saptanmıştır), yazın da sıcaklık 30 °C'nin üstüne çıkmaz.

Demografi & Kültür 

2005 tahmini nüfusu 623,050 olan Vermont'ta, Beyazların toplam nüfus içindeki payı % 98'dir. 50 ABD eyâleti arasında beyaz nüfusun en yoğun olduğu ikinci eyâlettir. New England'ın İngiliz ve Protestan Yankee kültürünün uzantısı olmakla beraber, eyâletin kültür yaşamında zamanla öbür etnik gruplar; Fransızlar ya da Fransız kökenli Kanadalılar, İtalyanlar ve Polonyalılar da önem kazanmıştır.

Ekonomi 

Mandıracılığın temel tarımsal etkinlik olduğu Vermont'ta, turizm en önemli ekonomik faaliyettir. Yazın orman ve dağları, kışın da çok sayıda kayak merkezi birçok ziyeretçiyi eyâlete çeker. Turizmin ekonomik üretim içindeki payı %27'dir. Mermer, granit, asbest ve arduvaz madenciliği de önem taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder