16 Nisan 2011 Cumartesi

Michigan





Michigan eyaletinin ABD içindeki yeri
Michigan , ABD'nin Ortabatı bölgesindeki eyâletlerindenbirisidir. Michigan ismi yerli Amerikan dillerinden Ojibwe dilinde "büyük su" ya da "büyük göl" manasına gelenmişigama kelimesinden bölgenin ilk yerleşimcileri olan Fransızlar tarafından uyarlanmıştır.
Michigan nüfus açısından ABD'nin 8. büyük eyaletidir. Eyâlet aynı zamanda Great Lakes adli büyük gölleri ile ünlüdür. Dunyada tatlı sulara kıyısı olan en büyük eyaletdir. Kayıtlı su taşıtları açısından ABD eyaletlerı açısından 3. sıradadır ]. Eyaletteki hiçbir nokta bir göl kaynağına yaklaşık 10 km'den daha ve bir Great Lakes kıyısına 88 km'den daha uzak değildir.
En büyük şehirleri Detroit, Grand Rapids, Lansing ve Ann Arbor'dur. Eyâletin başkenti Lansing'dir. Eyâlet Mackinac boğazının üstünde kalan Kuzey (Upper) Yarımada ve aşağıda kalan (Lower) Güney Yarımada olarak iki ayrı yarımada ve bir çok küçük adalardan oluşur. Yeryüzünde ilk otomobilin yürümüş olduğu Woodward caddesi Detroit merkezinden dış banliyölere kadar uzanır. Bu tarihi olaya bağlı olarak halihazırda tüm dünyada en çok otomobilin üretildiği şehirdir.General Motors, Ford ve Chrysler firmalarının genel merkezleri ve bir çok otomobil ve yan sanayisi fabrikalarıDetroit'tedir. Eyaletin kuzeyi doğal turizm açısından (göller, ormanlar, kamp yerleri, sahil) kış aylarında sert olmasına karşın çekicidir.
Michigan aşağı (güney) ve yukarı (kuzey) olmak üzere 2 büyük yarımadadan oluşmaktadır. Asıl isminide aşağı yarımadadan alır ve nüfusun büyük bir bölümü burada yaşamaktadır. Aşağı yarımadayı bir ele benzeten Michigan'lılar "Michigan'in neresindensin?" sorusuna sağ ellerinin içindeki bir noktayi işaret ederler. Örneğin Detroit'te yaşayan birisi sağ elinin baş parmağının biraz altını gösterecektir. Bunun bir sebebide eyalette 1000'e yakın şehir olmasıdır. Yukarı yarımadada ise nüfus az olmasına karşın önemli turizm merkezleri ve doğal kaynaklar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder