19 Aralık 2010 Pazar

BOLU YAYLALARI

Toplam 300 civarında yayla ile Bolu, yaylacılık alanında önemli bir ilidir. Bolu Yaylaları Doğu Karadeniz'deki örneklerini aratmayacak nitelikte yeşil ormanlarla kaplı dağlar üzerinde, gür akarsuların geçtiği, yemyeşil verimli düzlüklerdir.
Aladağ Yaylaları
Bolu'nun güneyindeki dağ yamaçları üzerinde, orman alanları arasında yer alırlar. Yemyeşil düzlükleri ile piknik için de ideal olan bu yaylalar, çevresinde bulunan Orman İşletme Tesisleri, Aladağ İzcilik Kampı ve Göleti ile göz kamaştırıcı güzellikler sergilerler. Kamp imkanlarının da olduğu başlıca yaylalar, Değirmenözü, Sarıalan, Gölcük, Ardıçtepe ve Üstyaka Yaylalarıdır.
Sarıalan Yaylaları
Bolu’nun 20 km. güneydoğusunda Kartalkaya yolu üzerinde, çevresinde 14 yaylanın bulunduğu bir yayla grubudur. Burada kamp, piknik ve trekking için uygun yerler vardır. Saraycık Yaylası kenarında bulunan gölet yöreye ayrı bir güzellik katmaktadır. Köroğlu Turizm Alanı 2. Gelişim Bölgesi içinde yer almaktadır.
At Yaylası
Bolu'nun kuzey yakasındaki dağların arkasında yer alır. Özellikle kirazları ile ünlü olan bu yayla etrafında meyve bahçeleri vardır. Burada her yıl geleneksel kiraz bayramı şenlikleri yapılır.
Avşar Yaylası
İlçe merkezinin güneybatı tarafındaki yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği 1550 m.dir. Yaz aylarında Avşar köylüleri tarafından kullanılmaktadır. Çok sayıda meyva ağacı vardır. Mengen İlçe merkezine 27 km. uzaklıktadır.
Bürnük Yaylası
Bürnük Köyü Mengen Çayı'nın kuzey istikametine düşmesine rağmen Bürnük yaylası bu çayın güney tarafında yer almaktadır iki parça açıklıktan oluşan yaylaların alanı 60 dekardır.
Civcivler Yaylası
Kayışlar Köyü'nün Civcivler Mahallesi ile Mamatlar Köyü'nün Terziler Köyünün halkının kullandığı 100 dekarlık bir yayladır. Yaylanın bir kısmım PTT tahsisle alarak yansıtıcı kurmuştur. Yansıtıcının kulesine çıkılıp bakıldığında Mengen, Bolu ve E-5 Karayolu görünmektedir.
Çukur Yayla
Düzağaç Köyü'nün yaylasıdır. Bu yayla günümüzde köylülerin hayvanlarını otlatmak için yaz aylarında çıktıkları yaylaladır. Köylülerin yaylada oldukları sürelerde hayvancılık yapan köylülerimizden çeşitli hayvan ürünlerini temin etmek mümkündür.Bu yaylamız da temiz havası doğal kaynak suyu île güzel bir piknik yendir.
Elemen Yaylası
Elemen Köyü ile Köprübaşı Köyleri arasında kalan yaylaladır.
Göl Yaylası
Nazırlar Köyü'nün Göl Mahallesi'nin yararlandığı küçük ve sirin bir yayladır. Küçükkuz Yaylası Küçükkuz Köyü'nün güneyinde Çorak Yaylası'na yakın bir yayladır. Yeşilin her tonunun görülebildiği yayla ibreli ve yapraklı ağaçların çevirdiği bir mesire ve piknik yeridir.
Mamatlar Yaylası
İlçe merkezine 30 Km., Mamatlara 4 km. mesafededir. Mengen'in en güzel yaylalarından biridir. 59 dekar alana sahip yayla karışık orman ağaçları ile çevrilidir Yayla içinde çok çeşitli, sayısız meyva ağacı vardır. Yayladaki bir başka özellik 800 yaşında olduğu tahmin edilen 2 adet meşe ağacının bulunmasıdır. Bu anıt ağaçlarının kalın olanının çapı 2.10 m, dir.
Sırıklı Yaylası
Soğuk suları ile ünlü bir yayladır. Kadısusuz Nazırlar Köyleri'nin Düz Köy'ün Güneyhisar Mahallesi'nin yaylasıdır. Orman İşletmesinin yangın gözetleme kulesi bulunmaktadır.
Soğucak Yaylası
Mengen Eskipazar sınırında Çay Köy ve İlyaslar Köyü'nün yaylasıdır. 167 dekar alana sahip yayla çam ve köknar ağaçları il çevrili, soğuk suyu ile meşhurdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder