15 Aralık 2010 Çarşamba

SARIKAMIŞ-ALLAHUEKBER DAĞLARI MİLLİ PARKI

İli : ERZURUM
Adı : SARIKAMIŞ-ALLAHUEKBER DAĞLARI MİLLİ PARKI
Kuruluşu : 2004
Alanı : 22.980 ha
Konumu : Kars ve Erzurum illeri sınırları arasında yer almaktadır.
Ulaşım : Kars İli, Sarıkamış ilçesi karayolu ile Milli Parka ulaşılabilir.
Kaynak Değerleri :
          Sarıkamış’taki Tarihi Milli Park alanının iki kaynak değeri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; Sarıçam ağaç türünün bu bölgede en yüksek rakımda yayılış göstererek optimal kuruluşta saf sarıçam meşcereleri oluşturması, ikincisi ise Allahuekber Dağlarında 1914 – 1915 yıllarında Sarıkamış Harekatı olarak bilinen harekatta yaklaşık 90 bin Türk Askerinin donarak öldüğü Şehitlik abidelerinin bulunmasıdır.
          İkinci kaynak değeri de alanın doğal kaynak değerleridir. Ülkemizde 2100 – 2200 metre yüksekliklerden sonra başlayan doğal olarak ağaç bulunmayan yüksek dağ basamağında (alpin zon) çayır otları ve bazı ardıç türlerinden oluşan kısa boylu bitki türleri yetişmektedir. Milli Park olması teklif edilen Sarıkamış Ormanlarını oluşturan Sarıçam bu bölgede optimum yayılıştadır yani Alpin zonda en iyi gelişime sahiptir. Kaynak değerlerinden birini oluşturan ormanlık alanlar saf sarıçam meşceresi ve çam türlerinin arasında çok az miktarda titrek kavak ve adi ardıç türlerinden oluşmaktadır. Alanın yaban hayatı da oldukça zengindir.
          Sarıkamış Ormanları ile Allahuekber Dağlarını kapsayan 22980 hektar büyüklüğündeki alan 19/11/2004 tarih ve 25618 sayılı resmi gazete de yayınlanarak Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.
Görünecek Yerler :
Mevcut Hizmetler :
Konaklama : Sarıkamış İlçesinde yer alan tesisler kullanılabilir.


Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Resimleri

Türkiye'de Milli Parklar

Farklı Coğrafya

Pigme ve Yağmur Ormanları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder