23 Aralık 2010 Perşembe

SÜVEYŞ KANALI


Süveyş Kanalı (Arapça: قناة السويس‎, OkunuşuQanā el-Suways). Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan 
yapay suyoludur. Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır. Tabi daha sonra herzaman olduğu gibi İngilizler konmuştur. Hatta, bitiminden sonra Fransaya bugünkü ünlü Özgürlük Heykeli kanalın girişine konulmak üzere sipariş edilmiştir, lakin Osmanlı nın elinden çıkması sebebi ile bu heykel de Birleşik Devletlere hediye edilmiştir.
Napolyon Mısırı fethettikten sonra 1799'da bu konuda olurluluk raporu istemiştir. Kanal ilk defa 1869'da açılmıştır. Sina Yarımadası'nın batısındadır. 163 kilometre uzunluğunda ve en dar yerinde 300 metre genişliğindedir. Kanal, Afrika çevresinde dolaşmaya gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasını sağlar.
Dünya'nın en önemli su yolları arasında yer alır. Eski gemiciler ticarette çok uzun yol ve mesafe kat ettikleri için böyle bir kanal yapma gereksiniminde bulunmuşlardır. Süveyş Kanalı'nın açılmasında Osmanlı İmparatorluğu'nun da büyük önemi vardır.
161 km uzunluğundaki kanalın genişliği 70-125 m arasında değişmektedir. Derinliği 11-12 m'dir. Su kesimi 10,36 m'den fazla olan gemiler kanaldan geçemez. 1951 yılında trafiği kolaylaştırmak amacıyla el-Kantara ile el-Firdan arasında 13,5 km lik bir yan geçit açılmıştır.
Dünyada kapakları olmayan en uzun kanaldır. Diğer kanallarla karşılaştırıldığında kaza oranı hemen hemen sıfırdır. Gece ve gündüz geçiş yapılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder